Amerikan Lastik Üreticisi Goodyear’ın Renkli ve Işıklı Lastikleri Piyasaya Sürülemeden Kayboldu
1961 yılında Amerikan lastik üreticisi Goodyear, renkli ve ışıklı lastikler üretmek için harekete geçti. Bu özel lastikler, potansiyel kazaların önüne geçmeyi hedefliyordu ancak işler planlandığı gibi gitmedi.
Kıyafete göre araba lastiği seçilebileceği iddiasıyla yola çıkan Goodyear, kimyager William Larson’ın geliştirdiği “neotan” adlı poliüretan bileşik sayesinde çeşitli renklere boyanabilen akülü bir lastik üretimine imkan sağladı.
Geliştirme Müdürü John J., lastiğin yarı saydam olması sayesinde araba ve hatta kadınların kıyafetlerine uyacak şekilde herhangi bir renkte üretilebileceğini belirtti.
Yarı saydam malzeme içine yerleştirilen ampüller sayesinde; yeşil, sarı, mavi ve kırmızı gibi renklere boyanabilen lastikler, yağmurlu ve sisli havalarda aracın görünürlüğünü arttırmayı hedefliyordu.
Ancak test sürüşlerinde problemler ortaya çıktı. Malzemenin yüksek maliyeti, dikkat dağıtıcı olması ve klasik lastiklere göre daha çabuk yıpranması gibi sebeplerle Goodyear’ın ışıklı lastikleri, piyasaya çıkmadan geri çekilmek zorunda kaldı.
Kaynaklar:
- Car Expert
- The Drive