Welcome to Our Website

Ankara-Washington hattında temiz sayfa fırsatı

ABD Kongresi’nin Türkiye aleyhindeki hemen her kararında başı çeken isim olan Senatör Bob Menendez’in Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığından ayrılması sonrasında, Türkiye ve ABD Kongresi arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açılıp açılmayacağı sorusu gündeme geldi. VOA Türkçe servisinden Begüm Dönmez Ersöz’ün uzman görüşlerine dayandırdığı haberine göre, Menendez’in ayrılığının özellikle F-16 alımı sürecinde kolaylaştırıcı etkisinin olması öngörülse de ilişkilerdeki pürüzlerin Menendez’in saf dışı kalmasıyla kökten çözülmesini beklemek doğru değil.

‘ÇÖZÜM İMKÂNI’

Washington merkezli düşünce kuruluşu “Center for a New American Security” uzmanlarından Jim Towsend, Menendez’in fotoğraftan çıkmasının ABD Kongresi’nin Ankara ile ilişkilerinde “denklemi değiştireceği” görüşünde. ABD Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO politikasından sorumlu eski bakan yardımcısı olan Townsend, Menendez’in Türkiye ile ilgili sert görüşlerini güçlü şekilde dile getirdiğine dikkat çekerek, “Kamuoyuna çok fazla açıklama yapmamış birisiyle temiz bir sayfa açma olasılığı var. Bazen yaptığı açıklamalar kişinin elini kolunu bağlayabiliyor” yorumunu yaptı. Towsend, yeni durumun ABD ile “daha önce dostane ve güçlü olan ilişkilerin bozulmasına neden olan sorunların çözümü için” Türkiye’ye de adım atma fırsatı yarattığını söyledi.

‘F-16 İHTİMALİ ARTTI’

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ise, Menendez’in ayrılığı sonrası ABD Kongresi’nin F-16 satışı ve Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliği konularında harekete geçme olasılığının arttığı görüşünde. ABD’li 31 senatörün bir süre önce F-16 satışını İsveç’in üyelik onayıyla ilişkilendiren mektubunda Menendez’in imzasının olmadığını hatırlatan Jeffrey, “Bu durum Türkler İsveç konusunda adım atsa bile F-16 anlaşmasının Senato’da bloke edileceğine ilişkin şüphelere yol açtı. Gelinen noktada bu ihtimal çok daha düşük” diye konuştu.

Menendez sonrası ilişkilere yönelik olumlu sinyaller olsa da iki ülke arasındaki sorunların çok yönlü olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye’nin Rusya ile ilişkileri, ABD’nin Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği desteği sürdürmesi gibi sorunlar masada çözülmeyi bekleyen ve Menendez’i aşan konu başlıkları olarak öne çıkıyor.

TÜRK DÜŞMANI YERİNE KIDEMLİ SENATÖR

Yolsuzluk ve rüşvetle yargılanan Türkiye karşıtı Senatör Bob Menendez’in güçlü ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden kurallar gereği ayrılmasıyla boşalan koltuğa Maryland eyaletinden Senatör Ben Cardin getirildi. 16 yıldır komite üyeliğini sürdüren 79 yaşındaki siyasetçi, daha önce sözde Ermeni soykırımının kabulü ve S-400 krizi sonrası Türkiye’ye yaptırım uygulanması konularında Ankara aleyhine adımlar atsa da yakın geçmişte Türkiye ile ilgili olumlu açıklamalarıyla dikkat çeken bir isim.

‘İYİ İLİŞKİLER ÇIKARIMIZA’

Geçen yıl Türkiye hakkında yaptığı bir açıklamada iki ülke arasında iyi ilişkiler kurulmasının elzem olduğunu vurgulayan kıdemli senatör, “Türkiye önemli bir NATO ortağı. Türkiye ile iyi ilişkiler kurmamız bizim çıkarımızadır” demişti. 6 Şubat’taki depremlerden sonra Senato’da konuşma yapan Cardin, Türkiye’de hayatını kaybedenlerin onuruna konuştuğunu ve ABD’nin her türlü yardıma hazır olduğunu belirtmişti. 15 Temmuz hain darbe girişiminin sonrasında açıklama yayınlayan Cardin, darbe girişimini en şiddetli şekilde kınadığını duyurmuştu. Ayrıca Cardin, ABD üslerinin ve ülke içinde görev yapan ABD askeri personellerinin güvenliğinin sağlanmasından ötürü Türk makamlarına teşekkür etmişti. 

BOB’A BASKI ARTIYOR: İSTİFA ET!

– ABD’yi sarsan rüşvet ve yolsuzluk iddianamesinin başrol oyuncusu Türk karşıtı Senatör Bob Menendez’e kendi partisinden “istifa et” çağrıları çığ gibi büyüyor. Hafta başında sadece Pensilvanya Senatörü John Fetterman Menendez’in istifa etmesi gerektiğini savunurken bu sayı perşembe günü itibarıyla 30’un üzerine çıktı. Senato’da kendi partisi içinden art arda gelen istifa çağrıları, Menendez’in siyasi hayatını bitirebilir. New Jersey’li Menendez’e uzun yıllardır aynı bölgeden senatörlük yaptığı ve yakın kişisel ilişkileri olan Cory Booker’ın yanı sıra Senato’da Demokratların iki numarası olarak bilinen Senatör Dick Durbin ve ünlü Demokrat Senatör Bernie Sanders istifa çağrısı yaptı. Sanders, Menendez’in istifayı reddetmesi halinde Senato Etik Komitesi’ni derhal Menendez’e yönelik soruşturma başlatmaya çağırdı.              

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir