Shein’in Çin’deki fabrikaları: Ucuz giysi ve modanın ardındaki gerçekler
“`html
Çin’in güney kıyısında yer alan Pearl Nehri boyunca bulunan Guangzhou, yoğun bir liman faaliyeti ile dikkat çekiyor ve burada dikiş makinelerinin uğultusu sürekli hissediliyor.
Fabrikaların açık pencerelerinden gelen bu sesler, gün boyunca sürekli olarak yükseliyor. Üretilen tişörtler, şortlar, pantolonlar ve mayolar, üretim tamamlandığında 150’den fazla ülkenin kıyafet dolaplarını zenginleştirmek üzere sevk edilecek.
Bu sesler, “Shein köyü” olarak bilinen ve dünyanın önde gelen hızlı moda perakendecisi Shein’e üretim yapan fabrikaların bulunduğu Panyu’dan yükseliyor.
BBC ile konuşan bir işçi, “Eğer bir ayda 31 gün varsa, ben onun her birinde çalışırım” ifadelerini kullanıyor.
Birçok işçi, ayda yalnızca bir gün izinlerinin olduğunu belirtiyor.
Bu bölgede birkaç gün geçirdik, 10 farklı fabrikanın kapılarını çaldık, dört fabrika sahibiyle ve 20’den fazla işçiyle röportaj yaptık. Ayrıca emek piyasasını ve tekstil tedarikçilerini de inceledik.
Burası, haftada yaklaşık 75 saat boyunca dikiş makineleriyle çalışan bir iş gücü barındırıyor; bu durum, Çin’deki çalışma yasalarıyla çelişiyor.
Pek çok alanda alışılmadık bir durum olan bu çalışma saatleri, daha iyi bir gelecek umuduyla Guangzhou gibi sanayi merkezlerinde ya da köylerden gelen işçiler için yaygınlık kazanmıştır.
Lakin bu durum, kısa sürede global bir dev haline gelen Shein hakkında artan soru işaretlerine yol açıyor.
Hala özel sektörde yer alan bu şirketin değerinin yaklaşık 60 milyar dolara ulaştığı düşünülüyor ve Londra Borsası’na girmeyi hedefliyor.
Fakat Shein’in bu hızlı büyümesi, işçilerin şartları ve zorla çalıştırma iddialarına dair eleştirileri de beraberinde getiriyor.
Şirket, geçtiğimiz yıl Çin’deki fabrikalarında çocuk işçi çalıştırıldığını kabul etti.
“Ücretlerle ilgili en yüksek standartları oluşturmayı amaçlıyoruz. Tedarik zincirimizdeki ortaklarımızın etik kurallara uyması gerektiğinin altını çiziyoruz. Shein, uyumu sağlamak için denetim süreçleri yürütüyor,” açıklaması yapıldı.
Shein’in başarısında büyük bir rol oynayan internet üzerindeki satışları, kataloglarında yüz binlerce seçenek sunuyor. 10-12 dolarlık elbiseler, 7-8 dolara kazaklar gibi uygun fiyatlar öne çıkıyor.
Şirket, H&M, Zara ve Primark gibi markaları geride bırakarak gelirlerini artırdı. Ürünler, çoğu Shein tedarikçisi olan yaklaşık 5 bin fabrikadan şekilleniyor.
Fabrikalarda dikiş makineleri ve kumaş ruloları için ayrılmış alanlar bulunmakta; bodrum katların kapıları sürekli açık, teslimatlar için hiç durmuyor.
Raflar, giderek daha fazla bilinen bu markanın şeffaf torbalarla dolup taşıyor.
Saat 22.00’yi geçtiğinde dahi, kamyonlar mevcut kumaşlarla dolup taşarken, dikiş makineleri de durmaksızın çalışmaya devam ediyor.
İsmini vermek istemeyen 49 yaşındaki Jiangxi kökenli bir kadın, “Günde genellikle 10-12 saat çalışıyoruz, pazar günleri biraz daha az çalışma olabiliyor,” dedi.
Jiangxili, işçilerin iş ilanlarını takip ettiği bir sokakta duruyor; insanlar ilan panosuna yapıştırılan çino pantolonların dikişlerine de dikkat ediyor.
Burası, Shein’in tedarik zincirinin bir parçası olarak işlev gören bir alan. Bu boyutta fabrikalar, talep artışına göre siparişlerini üretmek üzere çalışıyor.
Bir işçi, düşük gelir ve yüksek yaşam giderleri arasında geçim sağlama çabasından bahsediyor. “Çok az kazanıyoruz, hayat pahalı,” diyor ve çocuklarına daha fazla para gönderebilmenin hayalini kuruyor.
“Parça başına ödeme yapılıyor. Ürün ne kadar karmaşık olursa, ücret o kadar artıyor. Tişört dikmek kolay olduğundan parça başına 1-2 yuan alıyorum,” şeklinde ekledi.
Çino pantolonun detaylarını incelemek, işin getirisini belirlemek açısından önemli. İşçiler, her giysi için kazançlarını ve bir saat içinde ne kadar ürün hazırlayabileceklerini hesaplıyorlar.
Panyu’nun bu sokakları, işçi alım pazarına dönüşmüş durumda; sokaklarda geçici işçiler aranıyor.
BBC’nin raporuna göre, standart çalışma süreleri genellikle 08.00 ile 22.00 saatleri arasında devam ediyor.
Bu bulgu, İsviçre merkezli Public Eye isimli sivil toplum kuruluşunun Shein için üretim yapan fabrikalarla çalışan 13 işçi ile gerçekleştirdiği görüşmelerle de örtüşüyor.
Public Eye, bazı işçilerin fazla mesai yaptığını tespit etti. Rapor, fazla mesai hariç temel ücretin 2 bin 400 yuan (yaklaşık 327 dolar) olduğunu ve Asya Asgari Ücret Birliği’nin belirlediği “geçim ücreti” olan 6 bin 512 yuanın altında olduğunu ifade etti. Ancak birçok işçi ayda 4 bin ile 10 bin yuan arasında gelir elde ettiklerini söylüyor.
Public Eye’dan David Hachfield, “Bu saatlerin olağan olmadığını ancak yasadışı olduğunu, temel insan haklarını ihlal ettiğini görüyoruz. Bu tür bir sömürü görünür hale gelmeli,” diyor.
Çin iş yasalarına göre, ortalama çalışma süresi haftada 44 saati geçmemeli ve işverenlerin işçilerin en az bir gün dinlenmesini sağlaması zorunludur. Eğer işveren bu süreleri uzatmak isterse, özel nedenler sunmalıdır.
Shein’in merkezi şu anda Singapur’da bulunmasına rağmen, ürünlerinin çoğu hala Çin’de imal edilmektedir.
Shein’in başarısı, Washington’un Çinli firmalara karşı daha dikkatli bir tutum sergilemesi ile birlikte dikkat çekti.
Donald Trump’ın ABD Dışişleri Bakanı olarak atadığı Marco Rubio, Haziran ayında Shein’in “Çin Halk Cumhuriyeti ile ciddi etik bağlarının olduğunu” ifade etti ve “Shein’in başarısının ardında köle emeği, düşük ücretli iş koşulları ve ticari sahtekarlık bulunduğunu” belirtti.
Rubio’nun bu görüşlerine herkes katılmayabilir; ancak insan hakları grupları, Guangzhou’daki işçilerin uzun çalışma saatlerinin oldukça adaletsiz ve sömürücü olduğunu vurguluyor.
Günün akışı makinelerin sesiyle belirleniyor.
İşçiler, metal tabakları ve yemek çubuklarıyla öğle ve akşam yemekleri için kantinlere girdiklerinde kısa bir mola alabiliyorlar; oturacak alan bulamazlarsa dışarıda ayakta beklemek zorundalar.
20 dakikalık bir sürede yemeğini yemek zorunda kalan bir kadın, “40 yıldan fazladır bu fabrikalarda çalışıyorum,” ifadesini kullanıyor. Bu onun için sıradan bir gün.
Ziyaret ettiğimiz fabrikalar kalabalık değil; yeterli ışık bulunmakta ve işçileri serin tutmak için endüstriyel fanlar yerleştirilmiş. Duvarlarda, reşit olmayan işçileri bildirmeye teşvik eden büyük afişler asılı duruyor. Bu, geçen yıl tedarik zincirinde iki çocuk işçi bulunduğunda yapılmış bir önlem olabilir.
BBC, şirketin Londra Borsası’nda halka açılma planları öncesinde tedarikçilerinin izlenmesine özel bir önem atfettiğini belirliyor.
Delaware Üniversitesi’nde Moda ve Hazır Giyim Çalışmaları profesörü Sheng Lu, “Bu, şirketin itibarıyla ilgili,” diyor:
“Shein, başarılı bir halka arz gerçekleştirebilirse, iyi bir şirket konumunda değerlendirilecektir. Ancak yatırımcıların güvenini kaybetmemek için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidirler.”
Shein’in başlıca zorluklarından biri, pamuğun Sincan bölgesinden sağlandığı iddialarıdır.
Pek çokları tarafından dünyanın en iyi kumaşlarından biri olarak tanımlanan Sincan pamuğu, Müslüman Uygur azınlığa mensup bireylerin zorla çalıştırılmasıyla gündeme geldi; Pekin yönetimi bu suçlamaları sürekli olarak reddetmekte.
Prof. Sheng, bu eleştirileri aşmanın tek yolunun daha fazla şeffaflık sağlamak olduğunu dile getiriyor.
Shein, tedarik zincirinin Çin’de bulunmasının avantajları arasında, pek az ülkenin tamamlayıcı bir tedarik zincirine sahip olduğunu belirtiyor. Çin, bu alanda öne çıkıyor ve diğer ülkelerle rekabet etmede zorluk yaşıyor.
Vietnam ve Bangladeş gibi yükselen rakipler, giysi üretimi için hammaddeyi Çin’den temin etmekte.
Ancak Çinli fabrikalar, kumaştan fermuara kadar her şeyi yerel kaynaklardan temin edebiliyor. Bu sayede farklı giysi türlerini hızla üretmek mümkün hale geliyor.
Bu durum, Guangzhou’daki işçilere büyük bir zorluk çıkarabilir.
Bir fabrika sahibi, “Shein’in artıları ve eksileri mevcut,” diyerek “Büyük siparişler alıyoruz ancak kâr marjımız düşük ve sabit,” sözleriyle devam etti.
Shein, büyüklüğü ve etkisi göz önüne alındığında, tedarikçilerinin üzerinde önemli bir pazarlık gücüne sahip. Bu sebeple, fabrika sahipleri kârlılığını artırmak için farklı alanlardan tasarruf yapmaya zorlanabiliyor; bu da genellikle işçilere ödenen düşük maaşlarla sonuçlanıyor.
Üç ayrı fabrika sahibi, “Shein’den önce kendi başımıza giysi üretiyor ve satıyorduk,” diyerek “Maliyeti tahmin edebiliyor, fiyata karar verebiliyor ve kârı hesaplayabiliyorduk. Şimdi fiyatı Shein belirliyor; bu da maliyetleri düşürme yolu düşünmeyi zorunlu hale getiriyor,” açıklamasında bulundu.
Ayrıca, siparişler zirveye çıkarsa tam anlamıyla bir bolluk yaşanıyor. Lojistik danışmanlık firması ShipMatrix’in verilerine göre, Shein günde ortalama 1 milyon paket sevkiyatı gerçekleştiriyor.
Shein tedarikçilerinden Guo Qing E, “Shein, moda sektörünün temel taşlarından biri,” diyor.
“Shein ile birlikte yola çıkıp yükselişine tanıklık ettim. Dürüst olmak gerekirse, Shein Çin’de harika bir firma. Bence daha da güçlenecek; çünkü ödemelerini zamanında yapıyor ve bu konuda güvenilir,” diye ekliyor.
“Eğer malların bedeli ayın 15’inde ödenecekse, ne kadar büyük olursa olsun, para zamanında yatıyor,” açıklamasında bulundu.
Uzun çalışma saatleri ve bazen düşük ücretler, Shein için tüm çalışanları rahatlatan bir durum olmayabilir; ancak bazıları için bu bir gurur meselesi.
Adını vermek istemeyen 33 yaşındaki bir ustabaşı, “Bu, biz Çinlilerin dünyaya sunabileceği bir katkı,” diyor.
Dışarıda hava kararmaya başladığında çalışanlar, akşam yemeklerinin ardından son bir iş dönemine dönüyor. Bir kadın işçi, uzun çalışma saatlerini kabul etse de “Ama aramızda iyi geçiniyoruz, bir aile gibiyiz,” diyor.
Saatler geçtikten sonra, bir grup işçi evlerine dönerken, birkaç fabrikanın ışıkları hala yanmaya devam ediyor.
Bir fabrika sahibi, bazı işçilerin daha fazla kazanç sağlamak için gece yarısına kadar çalıştığını belirtiyor.
Her durumda, Londra, Chicago, Singapur, Dubai ve daha birçok yerde, insanlar yeni indirimli ürünlerini arayış içinde.
“`